Sociale Maribel

Sociale Maribel

Wat is Maribel?

De Maribel is de financiering van loonkosten en dient in de eerste plaats om bijkomende tewerkstelling te creëren. Hiermee komt de Maribel tegemoet aan de noden in de non-profitsector door de werklast te verminderen en de kwaliteit van zorg-, hulp- en dienstverlening te verbeteren.
De sociale partners en de federale regering onderhandelden ten tijde van de regering De Haene (1989) over deze maatregel en maakten zo een budget vrij voor de non-profitsector.

Wettelijke bepalingen

Je vindt alle wettelijke bepalingen in:

 

Weetje: Maribel staat voor “Model For Analysis And Rapid Investigation Of The Belgian Economy”

Sociale Maribel

De Maribel wordt gefinancierd via patronale bijdragen die de werkgevers storten aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Elke werknemer die ten minste halftijds tewerkgesteld is in de sector geeft per kwartaal recht op een forfaitaire bijdragevermindering. Deze bijdrageverminderingen worden afgehouden van de patronale bijdragen en hiermee bouwt de RSZ de Maribeldotatie op. Deze stort zij vervolgens door aan de Maribelfondsen, en die verdelen op hun beurt de middelen  onder de organisaties.

De raad van beheer van elke (sub)sector beslist over de verdeling van de dotatie. Deze raad van beheer is samengesteld uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties.

Fiscale Maribel

De economische herstelwet van 2009 zorgt voor een bijkomende dotatie door een deel van de bedrijfsvoorheffing voor werkgevers vrij te stellen. Momenteel bedraagt de vrijstelling 1%.

Dit is de fiscale Maribel. De fiscus stort via de RSZ de middelen door aan de Maribelfondsen. Deze worden berekend op basis van de loonmassa en variëren dus maandelijks.

Halverwege de eerste maand van elk kwartaal krijgen werkgevers voor hun Maribelwerknemers een voorschot uitbetaald. Eindigt de jaarlijkse afrekening met een positief saldo, dan wordt dit bijgestort. Een negatief saldo dient binnen de maand terugbetaald te worden.

Op de afrekening staan alle gepresteerde uren en loonkosten à rato van de Maribel (QBis). Met deze gegevens berekent het fonds het bedrag waarop je recht hebt.

Alle werkgevers bezorgen per kwartaal via de DmfA de loon- en arbeidstijdsgegevens van hun werknemers. Voor de werknemers die ten laste staan van de Maribel moeten enkele bijkomende gegevens worden doorgegeven. Het is heel belangrijk dat het veld Qbis in de DmfA correct wordt ingevuld voor elke werknemer ten laste van het fonds. In dit veld Qbis komen de uren per week ten laste van de Maribel . Enkel zo kan een correcte afrekening opgemaakt worden.

Met welke DmfA gegevens gaat het maribelfonds aan de slag?

Het fonds gebruikt deze gegevens:

  • De voltijdse arbeidstijd in de instelling (S)
  • De contractuele arbeidstijd (Q)
  • De uren ten laste van het Fonds (Qbis)
  • De prestaties en de gelijkgestelde prestaties
  • De loonkost en bijdrageverminderingen

Wil je weten hoe de samenstelling van de prestaties en de loonkost in elkaar zit? Neem dan zeker hier een kijkje.

Tijdlijn van de taken van VSPF en de werkgevers per kwartaal en per maand. Heel het jaar door: Aangifte maribelwerknemers door werkgevers. Eerste maand van elk kwartaal: aangifte prestaties van het voorgaande kwartaal door werkgevers en betaling voorschot huidige kwartaal door VSPF. Tweede helft van elk kwartaal: verzending kwartaaloverzichten door VSPF; Correctie aangifte DmfA voorgaande kwartaal vanaf de 18de van de 2de maand van elk kwartaal door de werkgevers. Februari en maart: verzending afrekening en eventuele correcties door VSPF. Maart-april: Afrekening voor akkoord ondertekenen op Extranet door de werkgevers. Vanaf eind april: VSPF betaalt de positieve saldi. April-mei: de werkgevers betalen de negatieve saldi terug. Februari: verzending van de jaarrapporten door VSPF. Maart: Jaarrapport invullen door werkgevers. Oktober-november-december: controle arbeidsvolumedaling door VSPF.

Hieronder vind je visuele fiches terug die enkele procedures van de Maribel op een eenvoudige manier voorstellen:

Op dit overzicht vind je alle werknemers die je aan ons en via de DmfA hebt doorgegeven.

Iets niet correct? Een wijziging of aanvulling? Bezorg ons dan de nodige documenten zodat we jouw dossier kunnen aanpassen en/of pas de Qbis aan in de DmfA.

Het Excelbestand bestaat uit 3 tabbladen:

  • PartA -> Overzicht Maribelwerknemers van de voorgaande kwartalen
  • PartB -> Toekenning, realisatie en invullingspercentage per kwartaal
  • PartC -> Qbis ingevuld in de DmfA maar niet doorgegeven aan het Fonds, of niet ten laste maar Qbis nog niet aangepast

Deze documenten kan je invullen en doorsturen via Extranet:

Aanvraagformulier functiewijziging

Als je de toegekende functie(s) wilt wijzigen, dien je aan te vragen aan het Fonds met het formulier F06 – AANVRAAG FUNCTIEWIJZIGING.

Aanwerving nieuwe werknemer ten laste van de Maribel

Wil je een nieuwe werknemer opgeven? Gebruik het formulier F07 – INLICHTINGENFICHE WERKNEMER. Exclusief voor het fonds 318.02.

Wijzigingen Tewerkstelling werknemer

Meld elke wijziging in de Maribeltewerkstelling met het formulier F10 – WIJZIGINGEN TEWERKSTELLING WERKNEMER, vb. ontslag, schorsing , wijziging van de arbeidstijd,…

Dubbele subsidiëring

Als je een deel van de loonkosten kan recupereren via een andere weg (vb. Vlaams Opleidingsverlof, Vlaamse Ondersteuningspremie, tussenkomst arbeidsongevallenverzekering,…) geef je dit door met het formulier F12 – DUBBELE SUBSIDIES.

Herstructurering

Doet er zich een fusie, overname of splitsing voor? Vul het formulier F02 – HERSTRUCTURERING in.

Nieuw bankrekeningnummer

Als het bankrekeningnummer wijzigt, gebruik je het formulier F11 – NIEUW BANKREKENINGNUMMER.

Afwijkingsaanvraag en controle van het arbeidsvolume

Een structurele arbeidsvolumedaling meld je met het formulier F01 – ARBEIDSVOLUMEDALING. Meer info lees je hieronder.

Elke werkgever die Maribelmiddelen krijgt, dienst jaarlijks een rapport aan het fonds te bezorgen. Het rapport omvat een vragenlijst over de besteding van de middelen en een overzicht van de invulling.

De werkgevers moeten dit jaarrapport ter goedkeuring voorleggen aan de werknemersvertegenwoordiging binnen de organisatie (ondernemingsraad, comité voor preventie en bescherming op het werk, syndicale delegatie). Als je organisatie niet over een overlegorgaan beschikt, bekijk je de overlegprocedure bij het betrokken fonds.

Het fonds bundelt de resultaten en legt dit voor op de raad van beheer.

Het Fonds controleert het arbeidsvolume van de organisaties.

Wettelijke basis

  • Artikel 14 en 50 van het Koninklijk Besluit (KB) van 18 juli 2002 gewijzigd door het Koninklijk Besluit (KB) van 19 september 2019
  • Intern werkingsdocument, zoals voorzien in art. 11 § 2 van het Koninklijk Besluit (KB) van 18 juli 2002
  • De Koninklijke Besluiten (KB) van 1 juni 2016 en 10 januari 2017

Controle van het arbeidsvolume (artikel 50)

Het fonds controleert jaarlijks het arbeidsvolume van elke organisatie door de tewerkstellingscijfers van het jaar x te vergelijken met het jaar x-1 en x-2.

Concreet: het arbeidsvolume van 2023 wordt vergeleken met dat van 2022 en 2021.

Bij een daling ten opzichte van de twee voorgaande jaren vraagt het fonds een verantwoording op. Een daling kan conjunctureel en/of structureel zijn.

De sociale partners bespreken de verantwoording op de raad van beheer. Als de verantwoording niet (volledig) wordt aanvaard kan het fonds middelen (al dan niet gedeeltelijk) terugvorderen.

Meldingsplicht

Werkgevers zijn verplicht om het fonds vooraf op de hoogte te brengen van elke structurele daling in het arbeidsvolume van hun organisatie.

Enkele voorbeelden:

  • stopzetting van activiteiten of overheveling naar een ander paritair comité
  • herstructurering
  • financiële moeilijkheden
  • vermindering van (overheids)subsidies
  • intrekking van een toelating om bepaalde activiteiten uit te oefenen
  • samenwerkingsverbanden

Tijdelijke wijzigingen in het personeelsbestand zoals tijdskrediet en thematisch verlof dienen niet aan het fonds gemeld te worden.

De melding kan via het Extranet met het Formulier F1. De werkgevers vullen volgende gegevens in over de daling:

  • Over hoeveel voltijdse equivalenten gaat het (VTE)
  • Begindatum
  • De fases
  • Een motivatie

De beheerders beoordelen de meldingen op basis van volgende criteria:

Enkele voorbeelden:
  • Een daling of stopzetting van overheidssubsidies
  • Een daling of stopzetting van (een deel van) de activiteiten van de organisatie
  • Wijziging van de erkenning van de subsidiërende overheid of wijziging van de invulling van deze erkenning
  • Wijziging van het statuut van (een deel van) de organisatie en van het bijbehorend personeel
  • De organisatie verkeert in moeilijkheden of wordt geherstructureerd: analyse geval per geval op basis van de wettelijke voorschriften volgens de notie “bedrijf in moeilijkheden of in herstructurering”
  • Het al dan niet bestaan van een cao op organisatieniveau die een weerslag heeft op het arbeidsvolume in de organisatie
  • De aanwezigheid van arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur t.o.v. arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur zowel wat hun volume als wat hun aard betreft
  • Het tijdelijk karakter van de arbeidsvolumedaling
  • Verschuiving van het arbeidsvolume ten gevolge van terbeschikkingstellingen of detacheringen

Heb je vragen over één van de fondsen?

Contacteer ons